Köpa länkar

Förbättra din SEO med köpta länkar

Att arbeta med SEO, för att därigenom nå bättre positioner på Google, handlar om att förbättra allt från text och navigering till webbsidans hastighet och dess inlänkar. Det är ett brett arbete som bygger på flera ben. Ett av de viktigare benen är inlänkar, dvs länkar som pekar mot din webbplats.

Vad finns för fördel med att köpa länkar?

Det går att ranka högt på Google utan länkar till en webbplats – men inte om du har konkurrens. Det krävs helt enkelt länkar för att få en bra position i sökresultatet. Vägen till att få dessa länkar kan se mycket olika ut. Det går exempelvis att skapa så intressant material på webbplatsen att läsarna länkar dit från sina egna bloggar m.m. Men det kräver då stort arbete med innehållet utan någon garanti finns att länkar verkligen kommer till webbplatsen.

Köp länkar till lågt pris här!

Att köpa länkar är därmed ett enklare, snabbare och mer planerat sätt att tillföra länkstyrka till webbplatsen. Därmed inte sagt att den ena vägen behöver utesluta den andra.

Vad är skillnaden på att köpa eller hyra?

Det är idag både vanligt med köplänkar och hyrlänkar. Med köplänkar menas att du betalar en fast avgift varpå länken läggs upp på vald domän. Den ligger sedan kvar där permanent. Orsaken att de tas bort är enbart att domänen förfaller, blir hackad eller att det på annat sätt verkar vara missgynnande att ha länk därifrån.

Med hyrlänkar menas att en summa betalas per år för att länken ska finnas kvar. Det år du inte fortsätter hyrperioden kommer de tas bort och därmed kommer den totala länkstyrkan till din webbplats att försämras.

Var kan du köpa eller hyra länkar?

De flesta som bloggar vet att det finns ett värde för företag att få en länk från deras blogg. Genom att kontakta dem och fråga om pris och upplägg kommer de snabbt ge ett prisförslag. Däremot brukar de vara mycket noga med vilka de säljer länkar till och hur detta ska presenteras på bloggen. Många vill exempel att inlägget i detta fall ska utmarkeras med att det är skrivet ”i samarbete med” det företag som köper länken.

Ett annat alternativ är att kontakta SEO-bolag vars uppgift är att hjälpa sina kunder att synas bättre på Google. De har tillgång till hundratals domäner och bloggar och kan därmed lägga länkar på de sidor de anser skulle vara bäst utifrån kundens behov. När köp av länkar sker från SEO-bolag handlar det oftast (inte jämnt) om hyrlänkar. Bolaget analyserar din webbplats och avgör vilka länkar som är bäst för att påverka rankingen på Google mest fördeaktigt. I detta fall är det alltså bolaget, och inte du som kund, som väljer länkarna.

Ytterligare en väg är att annonsera på forum så som SEO-forum.se eller Wn.se. På dessa forum finns medlemmar som ofta jobbar med SEO och därmed både säljer och köper länkar till sina projekt. Här får man alltså själv avgöra vilka länkar som önskas.

Bygga länkar själv – eller med hjälp?

Frågan är alltså inte om länkar behövs eller inte – utan hur de ska skaffas. Väljer du att köpa länkar kommer även frågan om du ska köpa dem själv eller anlita ett företag som gör detta (SEO-bolag).

Fördelen med att köpa länkar via SEO-bolag är minst två. För det första har de tillgång till stora nätverk av domäner och bloggar vilket gör att de lätt kan placera ut länkar utifrån vad de anser vara bäst. Dessutom har de en större kunskap är de allra flesta gällande vad man ska tänka på vid länkning och därmed vad som ger bäst resultat. Fördelarna handlar alltså om enkelheten. Däremot så kostar det mer.

Vill du köpa länkar på egen hand måste du själv värdera varje länk och avgöra om den skulle ge någon kraft till din sida samt vad den är värd att betala för. Däremot har du total kontroll över ditt länkarbete och kan välja helt utifrån dina åsikter om SEO.

Det kan delvis liknas med att köpa en färdig lekstuga med inredning och allt eller bygga en själv. Bygger du själv behöver du ha kunskapen och köpa materialet själv – men du kan bygga helt utifrån egna åsikter och vilja. Priset blir även lägre om man bygger själv eftersom en del av den tjänst som SEO-bolagen erbjuder just handlar om att ta hand om ”allt”.

Har du inte kunskapen, eller intresset att lära dig, om länkbygge bör du inte göra det på egen hand. Det finns då stor risk att du skadar din webbplats mer än förbättrar dess SEO.

Vilka länkar ska man köpa?

Många tror att antalet inlänkar är det mest avgörande i länkbygget. Så var det också för ett tiotal år sedan – men inte längre. Idag är det betydligt viktigare att välja rätt länkar och anpassa länkbygget mot hur man överlag byggt själv webbplatsen.

Exempel på saker som avgör om länken kan anses vara bra eller inte är:

  • Relevans – Kommer länken från en sida som är relevant gällande innehåll?
  • Styrka – Hur stark länkstyrka har sidan?
  • Placering – Länkar som läggs i nyskriven text värderas högre än om den bara placeras ut i efterhand. Länkar i footern brukar generellt anses vara negativa.
  • Uppdatering – Länkar från sidor som uppdateras regelbunden anses vara bättre.

Kom ihåg att synen på hur SEO ska utföras varierar relativt mycket mellan olika SEO-bolag. Detta gäller inte minst just hur man ska jobba med länkbygge. Bli därför inte förvånad om du får olika svar när du kontaktar företag för offerter.